Haberler

Actual Medicine

Uluslararası 29 Kuruluş Obeziteyle Mücadele İçin Güçbirliği Yaptı

Avrupa’da 150 milyon, Türkiye’de 20 milyon ve dünya genelinde 650 milyon kişiyi etkileyen global bir salgın olan obezite için kamu ve özel sektör işbirliğine gitti. Sivil toplum, akademi ve sektörün önde gelen 29 uluslararası kuruluşu, Avrupa Birliği’nin desteklediği SOPHIA Projesi ile obeziteyi daha iyi anlayıp gelecekte tedaviyi optimize etmek amacıyla güçbirliği yaptı. Gelecekteki Obezite Tedavisinin İyileştirilmesine Yönelik Obez Fenotiplerin Stratifikasyonu (Stratification of Obese Phenotypes to Optimize Future Obesity Therapy- SOPHIA) projesinin liderliğini Novo Nordisk üstlendi.

Avrupa Komisyonu, Avrupa İlaç Sanayii Dernekleri Federasyonu (EFPIA); JDRF; Obesity Action Coalition (Obezite Eylem Koalisyonu) ve T1D Exchange ortak girişimi olan In novative Medicines Initiative (Yenilikçi İlaçlar Girişimi- IMI) SOPHIA’ya 16 milyon Euro finansman sağladı. Proje çerçevesindeki çalışmalar Avrupa genelinde Haziran ayı itibarıyla başladı. 31 Mayıs 2025’e kadar sürecek olan projenin ilk dönüm sonuçlarının Eylül 2020’de alınması planlanıyor.

SOPHIA Koordinatörü ve Dublin Üniversitesi Diyabet Komplikasyonları Araştırma Merkezi’nde görevli obezite hekimi Prof. Carel le Roux, “SOPHIA ile amacımız sağlık uzmanlarının obezitenin komplikasyonlarını ve kimlerin tedaviye yanıt vereceğini güvenilir bir şekilde öngörmelerini sağlamak” dedi.

SOPHIA Proje Lideri, Novo Nordisk’ten Dr. Marianne Ølholm Larsen Grønning ise şunları söyledi: “Obezite kompleks ve kronik bir hastalıktır. Hem hastalığın biyolojisi hem de tedavinin obeziteli hastaların yaşamını nasıl iyileştirebileceği konusunda daha bilmediğimiz çok şey bulunuyor. SOPHIA obeziteyi daha iyi anlamaya yönelik önemli bir adım oluşturuyor. Akademiden, sektörden ve derneklerden mükemmel katılımcıların işbirliği güçlü ve benzersiz sonuçlar elde edeceğimiz yolunda umut veriyor.”

Novo Nordisk Türkiye Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Dr. Burak Cem, obezitenin multidisipliner tedavi gerektiren karmaşık bir hastalık olduğunu belirterek, “Obezite tedavilerinin geliştirilmesi ve daha iyi anlaşılması konusunda gerçekleştirilen uluslararası güç birliği, obeziteyle mücadelede çok önemli bir adım” dedi.

Projenin liderliğini üstlenen Novo Nordisk’in bir vakıf şirketi olduğunu hatırlatan Dr. Burak Cem, şu değerlendirmede bulundu: “Şirketimizin en büyük hissedarı olan Novo Nordisk Vakfı, dünyanın en büyük vakfı. Bir vakıf şirketi olmak firmanın faaliyetlerine istikrarlı bir zemin oluşturmak ile beraber, insani ve bilimsel amaçlı çalışmalara destek veriyor. Dünyada Ar-Ge’ye ayırdığı pay her yıl bütçenin %14’üne ulaşıyor. Dünya çapında kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve derneklerle güçlü iş birlikleri yaparak hastalar için en etkin tedavileri geliştirmek ve en yaygın şekilde erişilebilir kılmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Obeziteyi daha iyi anlayıp gelecekte tedaviyi en uygun hale getirmek amacıyla başlatılan SOPHIA’nın liderliğini üstlenmekten gurur duyuyoruz. Bu projenin Türkiye’ deki çalışmalarımız için önemli katkılar da sağlayacağına inanıyoruz.”

GERİ DÖN

Gizlilik Beyanı

Yazarlar, Actual Medicine dergisi tarafından yukarıda istenen bilgileri sisteme yüklemeyi kabul ederler. Actual Medicine, kişisel bilgilerinizin gizliliği ve güvenliğini koruyacaktır. Herhangi bir kişisel bilgi sadece bu dergi ve bilimsel amaçlar için kullanılacaktır. Bu bilgiler başka amaçlarla kullanılmayacak ve üçüncü taraflarla paylaşılmayacaktır. Tek istisna, mahkeme kararları, taleplere karşı savunma hakları, yasadışı faaliyetlerden korunma ve benzeri yasal durumlardır.
Yazarlar; dergideki yenilikler, sağlık dünyasındaki gelişmeler, kongreler, sempozyumlar, toplantılar, seminerler ve farmakolojik gelişmeler hakkında Actual Medicine dergisinden gönderilecek yazılı, sözlü ve görsel bilgilendirme e-postası almayı kabul eder.